Майже чаклунство
Вони «чаклують» у напівтемряві ресторанних залів, при блиску неонового світла, під музику, яка обволікає. Вони готують «чарівні зілля», що радують око та веселять душу, проте цим їхнє чаклунство не обмежується. Вони ніби-то читають наші думки, завбачливо виконуючи наші бажання, і зажди знають, що запропонувати нам саме в цю мить. Ще вони терплячі і не засуджують нас за наші «маленькі слабкості», але й не дозволяють нам «заступати за межу», можуть викликати таксі, коли ми у «кондиції».... А саме головне, ці люди — ідеальні співрозмовники, у них знаходиться і час, і бажання вислухати відвідувачів і знайти для кожного найвлучніше слово чи жарт, що підніме настрій, та допоможе вирішити особисту проблему. Ви вже, певно, здогадались, що йдеться про барменів.
|
Алла ПОЛІЩУК (ліворуч), бармен казино ігрових автоматів «Вегас».
|
|
Традиційно вважають, що професія бармена суто чоловіча, бо потребує неабиякої фізичної витривалості: уявіть, що майже 10 годин (працювати доводиться нічними змінами або цілодобово) необхідно бути на ногах серед постійного галасу, гучної музики, цигаркового диму, відвідувачів інколи з не зовсім адекватною поведінкою. Проте в розважальних та закладах громадського харчування зустрічаються і дівчата-бармени, які справляються зі своїми обов’язками аж ніяк не гірше, а інколи краще за чоловіків.
Отже, про свою роботу розповідає Алла ПОЛІЩУК, бармен казино ігрових автоматів «Вегас».
Функціональні обов’язки
— Можна сказати коротко: привітання, прийом та виконання замовлень. А якщо докладніше, то виготовлення різноманітних слабоалкогольних та алкогольних коктейлів та інших напоїв, розлив їх у строго відповідний посуд, продаж виготовленої продукції і виконання касових операцій. Маємо слідкувати за своєчасною наявністю чистого посуду, а також за дотриманням правил гігієни. Потрібно отримувати продукцію, що надходить до бару, забезпечувати її належне зберігання з підтримкою відповідного температурного режиму. Додаються ще й турботи щодо розміщення на полицях пляшок та аксесуарів, строге вимірювання напоїв, інвентаризація. Необхідно обслуговувати відвідувачів за стійкою бара. Але найчастіше від барменів чекають не тільки якісно виготовлених напоїв, а й спілкування: розуміння, співчуття або поради, отже, доводиться ще й створювати настрій людині. Хоча в різних закладах діяльність бармена регулюється правилами закладу.
Кодекс честі
— Бармен не повинен:
- Пити, палити, їсти чи жувати гумку на робочому місці.
- Приділяти комусь із відвідувачів особливу увагу, нехтуючи іншими.
- Обраховувати клієнтів, не віддавати здачу чи напрошуватися на чайові.
- Вживати в розмові нецензурні і жаргонні вирази.
- Надягати прикраси (персні, каблучки, ланцюжки тощо), а також користуватися парфумами з сильним запахом.
- Бути сумним та невеселим, тобто показувати свій поганий настрій.
- Говорити слово «немає». Навіть якщо чогось бракує в асортименті, потрібно запропонувати рівноцінний та близький за смаковими якостями напій.
- Обговорювати з клієнтами професійні проблеми, пліткувати.
- Змушувати клієнта довго чекати виконання замовлення.
- Забувати чи плутати деталі замовлення.
Професійні риси
— Крім бездоганного володіння професійними навичками, потрібна добра пам’ять: необхідно пам’ятати рецептури величезної кількості напоїв — неприпустимо заглядати до записника в присутності клієнта. Відвідувачам приємно чути щось на зразок: «Зробити ваш улюблений коктейль?», отже, бармен пам’ятає їхні уподобання.
Для успішної роботи потрібні витримка, почуття такту, доброзичливість, наявність фантазії: подана продукція повинна мати привабливий вигляд. Але головне — хороший бармен має відчувати людину, її настрій і бути «зарядним пристрієм», тобто дарувати відвідувачам заряд енергії. І коли це вдається, то особиста втома і не відчувається.
Особистий шлях до стійки
— Практично традиційний шлях для багатьох студентів у пошуках підробітку в умовно вільний від навчання час: графік роботи — доба через три — дозволяє і відвідувати лекції і мати фінансову незалежність. До того, як потрапити до «Вегасу», я працювала у більярдному клубі «Піраміда» спочатку офіціантом, а потім барменом. Такий варіант нерідкісний. Спочатку я спостерігала, як працював наш бармен, вивчала алгоритм роботи, а потім він навчив мене необхідному, адже давно відомо, що немає нічого кращого за практику.
Попередній досвід роботи знадобився мені, коли я влаштовувалась на цю роботу. А ще ставилася умова комунікабельності та привабливої зовнішності. А поняття «привабливість» містило в собі не тільки симпатичні риси обличчя, а й відсутність дефектів мови, гарні манери, акуратність, охайність та скромність.
Саме складне у роботі
— Залишатися на висоті в усіх складних ситуаціях.
|