Сфера громадського харчування – ще один з вітчизняних напрямків економіки, який суттєво постраждав від впливу карантинних санкцій та заборон, викликаних поширенням пандемії COVID-19 світом.
Згідно останніх даних, ще у період з кінця позаминулого 2019-го та початку минулого 2020-го років, в ресторанному бізнесі та сфері громадського харчування, загалом, працювало понад 550 000 (півмільйона!) громадян України, проте, за період низки введених «карантинів та локдаунів», постійну роботу в цій сфері остаточно втратили 150 000 українських робітників.
Фахівці, що аналізують роботу цього важливого напрямку на українському ринку праці запевняють, що наразі, залишилося «майже на третину менше» біль-менш працюючих в цьому напрямку, українців. На їхню думку, така ситуація, що склалася, суттєво впливає на створення «великої проблеми» для вітчизняного громадського харчування, завдяки якій, чимала кількість українських закладів, що працюють в цій сфері, просто не мають змоги знайти сьогодні необхідних професійних працівників в достатній, для нормальної праці сфери, кількості осіб.
Звільнення торкнулися великої кількості українців, як тих, хто працював в кафе, ресторанах та інших подібних закладах , які змушені були закритися, а також тих працівників, які були «скорочені» або звільнені через зниження відвідуваності закладів та ліквідності оплати праці персоналу.
Дослідники-аналітики запевняють, що велика кількість цих людей «ніколи не повернеться» до роботи у заклади сфер громадського харчування, бо вже вдало працевлаштувалися в інших напрямках та сферах діяльності. Також, чимало з таких працівників були вимушені повернутися із великих міст, де мали подібну роботу до своїх домівок у регіонах країни.
Експерти кажуть про те, що український професійний ринок праці, який поступово формувався протягом років, наразі, зазнає суттєвої шкоди та справжніх «великих втрат», зокрема у згаданій сфері діяльності та багатьох інших напрямках, тощо.
Це все відбувається на тлі того, що далеко не всі роботодавці вітчизняної сфери громадського харчування, дотримуються «карантинних обмежень». Зокрема, у великих містах, на думку експертів, дотримування норм карантину, відбувається не краще, аніж «на трієчку», а саме така халатність, у майбутньому може призвести до появи нових проблем із захворюваннями та заборон вільної праці напрямку діяльності.
Також, експерти назвали київську сферу обслуговування та громадського харчування « найбільш постраждалою» в результаті дії обмежень, викликаних квітневим локдауном. Чимало представників закладів сфери громадського харчування підняли ціни на послуги та товари, а частина роботодавців, й зовсім, вирішили закрити свій бізнес, завдяки нерентабельності проектів. Проте, вже влітку експерти припускають відновлення попиту на такі послуги та появу великої кількості нових закладів сфери та різних інших нових проектів.
|