Олексій ВАСЬКО, керуючий одним із престижних київських ресторанів, тел. 231-45-49
Люди відвідують ресторани з різних причин — щоб поспілкуватися, відпочити, і звичайно, смачно поїсти у приємній та затишній обстановці. Для того, щоб ніщо не зіпсувало відвідувачам настрій, якість обслуговування повинна бути високою і цілком відповідати рівню закладу. Про передовий загін обслуговуючого персоналу ресторанів — офіціантів, їхні обов’язки й вимоги, які висуваються до здобувачів, нам люб’язно погодився розповісти керуючий одним із престижних київських ресторанів Олексій Васько.
— Пане Олексію, яким, на вашу думку, повинен бути офіціант? — У нашого закладу два основних напрямки діяльності — ми пропонуємо відвідувачам шоколад ручної роботи (вироби із шоколаду, цукерки, тістечка зроблені за класичними французькими рецептурами) і безпосередньо меню французької кухні. Клієнти у нас поважні, які дуже добре розуміються на сервісі. Головне, що потрібно від офіціанта, це вміння виважено і поважно спілкуватися із клієнтом. Цей спеціаліст має розумітися на винах, сигарах, спиртних напоях (хоча б загалом) та вміти знаходити вихід із непередбачуваних ситуацій, які можуть виникати під час роботи. Добре, коли офіціант ставиться до своєї роботи як до майбутньої професії і планує подальше кар’єрне зростання саме у цій сфері. Я, наприклад, теж розпочинав із посади офіціанта. Зараз можливостей для професійного росту більше, ніж раніше — відкриваються нові ресторани, яким потрібні професійні кадри.
— Який порядок добору працівників? — Ми розміщуємо оголошення у ЗМІ (це дає ефект), але професіонали до нас здебільшого приходять за рекомендаціями. Перший етап добору — попередня співбесіда, під час якої з’ясовується, чи відповідає здобувач нашим вимогам (досвід роботи не менше 2-х років, спеціальна освіта, знання іноземної мови). Потім — співбесіда щодо правил обслуговування. Після того як здобувач, що пройшов попередній добір, вивчить меню і складе іспит по роботі з продукцією, він допускається до обслуговування клієнтів. Протягом місяця спостерігаємо за новачком, зокрема, чи знайде він спільну мову з колективом.
— Олексію, щодо негативних рис: із яких причин ви найчастіше відмовляєте здобувачам? — Причиною може бути незнання основ сервісу, неправильне мовлення, нездатність до швидкого навчання, зовнішній вигляд тощо. Але, на жаль, частіше головною причиною відмови є інше — неприкрите бажання претендентів на вакансію швидко і без особливих зусиль отримувати добрі гроші. Незважаючи на стереотипи, що склалися в народі про офіціантів, хочу зазначити, легких грошей у цій роботі не буває — це повинен розуміти кожний здобувач. |